Kino Istra

Kino Istra 01 – Ususret projekcijama uživo, filmovi kreću online

Kino Istra / Cinema Istria  projekt je koji donosi cjelogodišnji filmski program u dvanaest gradova i mjesta Istre s obje strane granice. Ideja je jednostavna – Kino Istra nema svoje dvorane, ono gostuje  u mjestima bez stalnog kina, gdje god nedostaje dobrih filmova. Projekt je usmjeren svima – i roditeljima i djeci, sve s ciljem da podsjetimo na vremena kad su kina bila voljena i važna. Uz pomno izabrani filmski program, a u pripremi su posebna događanja, filmske radionice i edukacije.

Za dobar početak nove filmske godine, Kino Istra donosi on-line ponudu odabranih filmova, lepezu naslova koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru.:

Je letrika ubila štrige

„Je lektrika ubila štrige“ (redatelj: Cristian Criss Kolacio) – dobro poznati dokumentarac i pravi istarski film: od domaćeg autora, do domaćih ljudi koji pričaju legende o vješticama, štrigama. Ovaj film vodi nas u manje poznati, mistični svijet Istre kojim caruju štrige, štriguni, more, štrolige, vile i vukodlaci.

Bog postoji, njeno ime je Petrunija

„Bog postoji, njeno ime je Petrunija“ (Teona Mitevski) makedonska crna komedija o jednostavnoj djevojci koja, igrom slučaja, muškarcima ispred nosa odnese pobjedu u tradicionalnom crkvenom natjecanju. Ovaj višestruko nagrađivani film jedan je od laureata Motovun Film Festivala 2019.

Nevidljivi dječak

„Nevidljivi dječak“ (Gabriele Salvatores) je talijanski fantastični film o super-junaku za mlade filmoljupce, o trinaestogodišnjaku koji živi u Trstu, a ima plašt koji ga čini nevidljivim. Ovaj film očarao je publiku širom Europe, a možemo se kladiti da će s djecom pred ekranom završiti i njihovi roditelji.

„Dolina mira“ (France Štiglic) klasični je slovenski dječji film iz 1956. godine, dobro poznat generacijama. Poslijeratna je to priča o dvoje djece koji, nakon traumi i bombardiranja, traže „dolinu mira“, a iznimno priznanje filmu je uvrštenje u specijalni program klasičnih filmova na festivalu u Cannesu 2014. godine.

Filmovi će biti dostupni u intervalu od 15. do 24., uz mogućnost pristupa filmovima iz Hrvatske i Slovenije, dok će „Nevidljivi dječak“ biti vidljiv i u Italiji. Cijena najma filma na vrijeme od 24 sata je 15 kuna (2 eura), a cijena paketa od 4 filma je 37,50 (5 eura).

Kino Istra OnLIne možete pronaći na ovoj stranici: https://cinesquare.net/onlinefestivals#/kinoistra. Link će biti aktivan od petka, 15. siječnja u 18 h.

Ovaj program je zagrijavanje za projekcije uživo, koje kreću čim epidemiološki uvjeti budu prikladni: Kino Istra priprema oko 150 projekcija, specijalnih događanja, radionica i gostovanja kojim će kroz cijelu godinu stanovnike Istre pozivati u nove filmske čarolije i avanture. Projekcije će se održavati u dvoranama i na otvorenom, sve s ciljem da se popularizira gledanje filmova na velikom platnu, kao najpotpuniji i najdojmljiviji način gledanja filmova. Prvenstveni cilj je da velika platna stignu u sredine u kojima rijetko gostuju, te da se program temelji prije svega na europskim filmovima.

Prve projekcije projekta Kino Istra započete su prošlog ljeta, no s pogoršana epidemiološka situacija nije pogodovala organizaciji projekata uživo, pa s očekivanjem poboljšanjem stanja najprije kreće on-line program, a potom i program uživo – točan spisak obuhvaćenih mjesta bit će objavljen uskoro.

Nositelj programa je Motovun Film Festival, u suradnji s partnerima iz tri zemlje: Kino otok Izola  (organizator događanja u Sloveniji), Hrvatski filmski savez  (organizator edukativnih radionica i pratećih događanja), Live Cinema UK i Filmmakers Academy Bologna (organizatori posebnih projekcija i edukativnih radionica).

Podijeli :

Primaj obavijesti i novosti na email

Prijavi se na naš newsletter i saznaj prije svih što spremamo!