Kino Istra

KINO ISTRA V JESEN Z ODMEVNIMI FILMSKIMI MOJSTROVINAMI, VR DELAVNICO IN GLASBENO PRAVLJICO

Oktober bo v Kinu Istra bogato obdarjen z najnovejšimi filmi, ki so v zadnjem času odmevali na mednarodnih festivalih.  Začnemo na prvi oktobrski dan v Šmarjah, kamor pripeljemo hudomušno zgodbo prebivalcev doma ostarelih, ki bo toplo objela vse generacije. V sredo, 6. 10., posvečamo projekcijo Franku Hmeljaku, v centru Kopra bomo predvajali čudovit preplet glasbe in zgodovine Italije z dokumentarcem o legendarnem kantavtorju Luciu Dalli. V petek in soboto, 8. in 9. 10., v Izoli, na edinstveni VR delavnici ustvarjamo virtualne podobe s fokusom na Federicu Felliniju. V soboto, 16. 10., v Sv. Antonu z glasbeno pravljico potujemo v deželo nagajivih kraških škratov, v četrtek, 21. 10., pa si tam ogledamo še drugo italijansko mojstrovino Pietra Marcella, Martin Eden.

Petek, 1. 10., 19:00, Šmarje, Dom krajanov 

Krt (El Agente Topo, Maite Alberdi, Čile , ZDA, Nemčija/Nizozemska/Španija, 2020, 84’)
V elegantnem križancu med vohunskim filmom in observacijskim dokumentarcem skozi oči globoko humanega osemdesetletnega “vohljača” spoznamo življenje v enem izmed domov za ostarele v Čilu. Film izjemno humorno in hkrati pretresljivo boleče izriše celovito sliko človeške narave, osamljenosti, dostojanstva in družbeno pogojenih spon v pogosto pozabljeni in zanemarjeni družbeni skupini.

Sreda, 6. 10., 19:30, Koper, Mala loža – Titov trg 

Lucio Dalla in njegova Pesem Italije (Per Lucio, Pietro Marcello, Italija, 2021, 78′)
In memoriam: Franko Hmeljak
Poklon velikemu italijanskemu kantavtorju Luciu Dalli prek izjav dveh njegovih prijateljev in slikovitih prizorov rojstne Bologne pripoveduje o manj znanih epizodah glasbenikovega življenja in življenja Italije. Brezčasni glasba in poezija ter arhivski posnetki izrišejo večplastno Italijo druge polovice prejšnjega stoletja.
V primeru slabega vremena se bo projekcija odvila v prostorih Skupnosti Italijanov Koper, Ulica OF 10.

Petek – sobota, 8.-9. 10., Izola, Kulturni dom  

VR delavnica s fokusom na Federicu Felliniju
Delavnica o virtualni resničnosti z novimi orodji, zamišljanje posredovanja arhetipskih figur in sanjskih prizorišč, ki jih je Fellini posredoval prek skic, z mentorjema Mednarodne filmske akademije iz Bologne. Število udeležencev je omejeno, več informacij najdete na tej povezavi, prijave: neza.kos@isolacinema.org.

Petek, 15. 10., 19:30, Gračišče, Kulturni dom

Medena dežela (Medena zemja, Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Severna Makedonija, 2019, 86′)
Portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta. Film je prvi celovečerec v zgodovini, ki je bil hkrati nominiran za oskarja v kategoriji najboljšega dokumentarca in mednarodnega filma.

Sobota, 16. 10., 10:00, Sv. Anton, Hiša kulture – Dvorana KS 

Škratje iz Krasa – glasbena pravljica
Kaj le so ušpičili nagajivi kraški škratje!
Nekaj je narobe z burjo, s kraškim kamnom in s pisanim rujem! In zato Kras ni več takšen, kot bi moral biti. Še sreča, da so tu navihani otroci s Krasa, ki se ne ustrašijo škratjih škratolovščin in rešijo Kras škratjega uroka.
Glasbena pravljica Škratje s Krasa je nastala po slikanici Uroša Grilca in ilustratorja Zvonka Čoha. Glasbeniki Lučka Grilc, Ana Kravanja in Samo Kutin ter pripovedovalka Nina Peče vas popeljejo v zvoke in barve Krasa ter vam razkrijejo številne njegove skrivnosti.

Četrtek, 21. 10., 19:30, četrtek, Sv. Anton, Dvorana krajevne skupnosti

Martin Eden (Pietro Marcello, Italija/Francija, 2019, 129′)
Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah.

»Martin Eden kot lakmusov papir dvajsetega stoletja. Film, ki Londonov roman premesti iz San Francisca v Neapelj in ga poseje po celem kratkem stoletju, vdahne novo življenje proletarcu, ki želi s pomočjo kulture in pisateljskega poklica postati vreden svoje buržoazne zaročenke. Vrhunski Luca Marinelli oživi lik v vseh njegovih odtenkih: literarnih in človeških politikah. Ambiciozen, pogumen, izviren in ganljiv film.«
– Paolo Mereghetti, Corriere della Sera

Deli:

Prejemajte obvestila in novice po e-pošti

Prijavite se na naše elektronske novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih!