Kino Istra

V praznično toplino odeta družinska doživetja: Kino Istra prinaša filmsko čarobnost v Portorož!

V decembru Kino Istra nadaljuje z druženji ob filmskem platnu, ki bodo tokrat žarela v predprazničnem vzdušju.  S filmskim programom za otroke in družine se pridružujemo programu Morje zimskih doživetij: Pravljična dežela. V nekdanjem skladišču soli Grando, v Portorožu, bomo 8. decembra predstavili kratke animirane filme o srčnih prijateljstvih in delavnico optičnih igrač. 15. decembra sledi duhovita animirana dogodivščina Slavna medvedja zasedba Sicilije, ki jo je Lorenzo Mattotti, priznani ilustrator in animator, posnel po knjižni klasiki Dina Buzzatija. Dobrodošlico prazničnim dnem pa izrečemo 22. decembra z norveško božično zgodbo Pozabljeni božič.

Čarobna prijateljstva (Slovenija, Francija, Nemčija, Češka, Nizozemska, 2019-2022, 32 min, 3+)

Decembrsko filmsko predbožično vzdušje v petek, 8. decembra, ob 17. uri, v Grandu, začnemo s programom šestih slogovno raznovrstnih kratkih animiranih filmov Čarobna prijateljstva (Slovenija, Francija, Nemčija, Češka, Nizozemska, 2019-2022, 32 min, 3+). Očarljivi filmi o prijateljstvu popeljejo v zgodbe o srčnih in nenavadnih prijateljstvih, ki se včasih znajdejo na preizkušnji. Začarajo nas s svojo slogovno raznovrstnostjo in predstavljajo odlično priložnost, da z otroki spregovorimo o medsebojni pomoči, sodelovanju, drugačnosti in odpuščanju. Ogledu filmov sledi pogovor in delavnica optičnih igrač, na kateri se bodo otroci seznanili z začetki animiranega filma. Ogledali si bodo nekaj primerov optičnih igrač ter se njihove izdelave lotili tudi sami.

Knjižna predloga Dina Buzzatija in stvaritve enega najbolj prepoznavnih italijanskih ilustratorjev, Lorenza Mattottija, so zagotovilo za vizualni užitek, v petek, 15. decembra, ob 18. uri v Grandu. V animiranem filmu Slavna medvedja zasedba Sicilije (Lorenzo Mattotti, Francija, Italija, 2019, italijanščina, slovenski podnapisi, 82 min, 6+) Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter njegova pomočnica, deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo, ki se je pred davnimi časi odvila na Siciliji. Da bi rešil svojega sina, ki so ga ugrabili lovci, se Léonce, medvedji kralj, odloči, da bo s pomočjo svojega klana napadel deželo ljudi. Film sledi grafičnemu slogu knjige, z nadgrajeno izvirno estetiko, ki ponuja gledalcu na velikem platnu izjemen užitek.

V petek, 22. decembra, ob 18. uri, v Grandu odštevamo trenutke do topline prazničnih dni s filmskim potovanjem na Norveško. Pozabljeni božič (Andrea Eckerbom, Norveška, 2019, norveščina, slovenski podnapisi, 71 min, 6+) je čudovita filmska dogodivščina, ustvarjena po eni najbolj znanih norveških božičnih zgodb Alfa Prøysena. Deklica Eliza živi z očetom, teto, gosko in miško v vasi sredi zasneženega gozda, kjer so doma zelo pozabljivi ljudje. Vaščani so že davno nazaj pozabili na božič. Eliza skoraj vsak dan pozabi nekaj novega, njen očka pa pozablja celo spati. Teta Maja je izumiteljica, toda ne spomni se, kaj želi izumiti. V noči pred 24. decembrom se Eliza zbudi s čudnim občutkom. Zdi se ji, da je imela čudne sanje. Na podstrešju najde stari leseni adventni koledar, na katerem piše »božič«. Odpravi se do tesarja Andersena, da bi izvedela, kaj božič sploh je. V nočni dogodivščini Eliza spozna bistvo božiča in pred njo je velik izziv – kako božič pripeljati nazaj v pozabljivo vas. Ji bo uspelo pričarati nepozaben božič?

Vse projekcije in delavnice so brezplačne, več informacij o celotnem decembrskem prazničnemu programu »Morje zimskih doživetij: Pravljična dežela«, ki prične že danes, 1. decembra, si lahko ogledate na povezavi: https://www.portoroz.si/si/dozivi/dogodki/december-v-portorozu-in-piranu

Filmski program predstavljamo v sodelovanju z občino Piran in italijansko skupnostjo »Giuseppe Tartini«, Piran.

Sledi nam tudi na FB strani Kino Istra.

Deli:

Prejemajte obvestila in novice po e-pošti

Prijavite se na naše elektronske novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih!