Kino Istra

Kino Istra v polnem zagonu: filmska druženja v avgustu

Kino Istra je v juliju obiskal Kubed, Ankaran in Šmarje, avgusta pa bo svoje poletno popotovanje nadaljeval v Ankaranu, Borštu, Dekanih in Kopru. Sedem filmskih večerov bo avgusta v omenjene kraje pripeljalo sodobne filmske poslastice, ki jih ne gre zamuditi. Bogat filmski program se bo nadaljeval v septembru, tako da nas bo Kino Istra z dobrimi filmi pospremil tudi v jesen.

Ker nam je julija zagodlo vreme, smo projekcijo filma Vera (Tizza Covi, Rainer Frimmel, Avstrija, 2022, 115′) prestavili na nov termin. Ta poetični in otožno humorni film si bomo ogledali v sredo, 2. avgusta, ob 21. uri, na plaži Študent v Ankaranu. V filmu spremljamo Vero Gemma, ki že vse življenje živi v senci slavnega očeta, znamenitega italijanskega igralca Giuliana Gemme. Film je prejel nagradi za najboljšo režijo in najboljšo igralko v sekciji Obzorja na Beneškem festivalu.

Avgustovski program Kina Istra nadaljujemo v petek, 4. avgusta, ob 21. uri, s filmom Tiho dekle (Colm Bairéad, Irska, 2022, 95’), ki bo predvajan v Borštu. Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, posneta v redko slišanem irskem jeziku, govori o devetletni Cáit, ki živi v kaotičnem domu z nosečo materjo, surovim očetom in glasnejšimi sorojenci. Stvari se nenadoma spremenijo, ko jo starša čez poletje pošljeta živet k materini sestrični in njenemu možu. V ljubečem domu se deklica počasi razcveti, a sredi idilične lepote irskega podeželja se skriva tudi boleča resnica …

Tiho dekle (Colm Bairéad, Irska, 2022, 95’)

Zaradi slabega vremena v juliju smo morali prestaviti tudi projekcijo filma Jezdeca (Dominik Mencej, Slovenija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Italija, Hrvaška, 2022, 107′). Gre za nostalgičen film o dveh prijateljih, ki se pomladi leta 1999 v iskanju svobode, ljubezni in samih sebe iz zakotne vasice v Prlekiji s sfriziranimi mopedi podata na cesto proti prestolnici, na poti pa se njune osebne vrednote znajdejo na preizkušnji. Mladi režiser Dominik Mencej je navdih za svoj celovečerni prvenec našel v filmu Goli v sedlu, film pa je prejel nagrado občinstva in vesno za najboljšega igralca na Festivalu slovenskega filma. Ogledali si ga bomo ogledali 9. avgusta, ob 21. uri, na plaži Študent v Ankaranu.

Jezdeca (Dominik Mencej, Slovenija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Italija, Hrvaška, 2022, 107′)

V četrtek, 10. avgusta, ob 21. uri, si bomo v Dekanih ogledali mešanico podeželskega trilerja in psihološke drame, film Zveri (Rodrigo Sorogoyen, Španija, Francija, 2022, 137′), ki je prejel nagrado občinstva na festivalu v San Sebastiánu. V filmu nastopata Antoine in Olga, francoska zakonca, ki sta že pred leti našla svoj novi dom v odmaknjeni galicijski vasici. Tam živita mirno življenje, pridelujeta ekološko zelenjavo in obnavljata zapuščene hiše. A njuno nasprotovanje gradnji vetrne elektrarne zaostri odnos s sosedi …

Zveri (Rodrigo Sorogoyen, Španija, Francija, 2022, 137′)

Teden kasneje, 17. avgusta, ob 21. uri, se selimo v Koper, kjer si bomo ogledali film Osem gorà (Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch, Italija, Francija, Belgija, 2022, 147‘). Gre za nežno in intimno odo prijateljstvu, ki je postavljena pred veličastno pokrajino italijanskih Alp in si je v Cannesu prislužila nagrado žirije.

Osem gorà (Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch, Italija, Francija, Belgija, 2022, 147‘)

Sledila bo projekcija filma Philomena (Stephen Frears, Velika Britanija, ZDA, Francija, 2013, 98’), ki bo prav tako potekala v lapidariju Pokrajinskega muzeja v Kopru, 24. avgusta, ob 21. uri. Film pripoveduje resnično zgodbo, v kateri blestita Judi Dench in Steve Coogan, spremlja pa novinarja, ki očarljivi stari gospe pomaga pri iskanju dolgo izgubljenega sina. Zadnja priložnost, da si ta čudovit film ogledate na velikem platnu!

Philomena (Stephen Frears, Velika Britanija, ZDA, Francija, 2013, 98’)

Na zadnji dan šolskih počitnic, 31. avgusta, ob 21. uri, si bomo na isti lokaciji ogledali film Spomini na Pariz (Alice Winocour, Francija, Belgija,  2022, 105’), s katerim je režiserka Alice Winocour v tragičnem dogodku našla diamant in posnela film o medčloveških vezeh, želji po okrevanju, iskanju sreče in drugih pozitivnih stvareh, ki se rodijo iz tragedije.

Spomini na Pariz (Alice Winocour, Francija, Belgija,  2022, 105’)

Vstopnice so na vseh lokacijah brezplačne, vendar je v Pokrajinskem muzeju Koper število mest omejeno, zato naprošamo za rezervacijo vstopnic na e-naslovu info@isolacinema.org. V primeru slabega vremena bodo prireditve, ki se odvijajo v lapidariju Pokrajinskega muzeja, premeščene v dvorano muzeja. Projekciji v Borštu in  Dekanih bosta premeščeni v bližnji dvorani. Projekciji v Ankaranu bomo poskušali prestaviti na nov termin.

Producenta programa Kino Istra – Cinema Istria sta Otok, zavod za razvoj kulture in družbe, in Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper. Informacijska točka Europe Direct Koper, ki soorganizira dogodek Filmski teden Evrope, je partner programa. Podpirajo ga sofinancerji Mestna občina Koper, Občina Ankaran, Slovenski filmski center, podprogram Evropske komisije Ustvarjalna Evropa MEDIA in Ministrstvo za javno upravo. Medijski partner programa Kino Istra – Cinema Istria je Radio Capris.

Deli:

Prejemajte obvestila in novice po e-pošti

Prijavite se na naše elektronske novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih!