Kino Istra

Kino Istra: Julijski večeri v družbi dobrih filmov

Le še nekaj dni nas loči do začetka letošnjih projekcij Kina Istra, potujočega kina, ki  v istrske kraje, v katerih ni kinematografov, pripelje bogat filmski program, namenjen vsem generacijam. Novo sezono programa bomo otvorili s filmskim večerom v Kubedu, v juliju pa bodo sledile še projekcije v Ankaranu in Šmarjah. Pet julijskih večerov nas bo popeljalo med filmske poslastice, ki so v tekočem in preteklem letu zaznamovale filmsko krajino, med njimi pa bomo našli tako evropske filme kot tudi domači naslov, poleg sodobnih filmov pa nas čaka tudi neponovljiva filmska klasika.
Novo sezono istrskih filmskih druženj bomo otvorili v sredo, 5. julija, ob 21. uri, ko bomo v Kubedu pri Kubejskem gradu predvajali španski film Milosti polni (Roberto Bueso, Španija, 2022, 109’), navdihujoč družinski film o nogometu, nunah in predrzno navihani enajsterici, poln humorja, topline in srčne predanosti, ki bo navdušil celo družino, ljubitelje nogometa pa še dodatno prepričal z dejstvom, da je režiser navdih za to napeto zgodbo dobil v resničnem življenju nogometnega igralca Valda.
Milosti polni (Roberto Bueso, Španija, 2022, 109’)

12. julija se bomo preselili v Ankaran, na plažo Študent, kjer si bomo ob 21.30 ogledali novo digitalizirano različico kultnega filma Pod udarom zakona (Jim Jarmusch, ZDA, 1986, 107′). Ta velika klasika ameriškega indie filma navduši z edinstveno ležernim humorjem, zaradi katerega je film že takoj ob nastanku dosegel status kulta, zaznamuje pa ga tudi neponovljivi igralski trio, ki ga sestavljajo Tom Waits, John Lurie in Roberto Benigni.

Pod udarom zakona (Jim Jarmusch, ZDA, 1986, 107′)

Nadaljevali bomo s poetičnim in otožno humornim filmom Vera (Tizza Covi, Rainer Frimmel, Avstrija, 2022, 115′), v katerem spremljamo Vero Gemma, ki že vse življenje živi v senci slavnega očeta, znamenitega italijanskega igralca Giuliana Gemme. Film je prejel nagradi za najboljšo režijo in najboljšo igralko v sekciji Obzorja na Beneškem festivalu, ogledali pa si ga bomo 19. julija ob 21.30.

Zadnjo sredo v mesecu, 26. julija, ob 21.30, si bomo ogledali slovenski film Jezdeca (Dominik Mencej, Slovenija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Italija, Hrvaška, 2022, 107′), nostalgičen film o dveh prijateljih, ki se pomladi leta 1999 v iskanju svobode, ljubezni in samih sebe iz zakotne vasice v Prlekiji s sfriziranimi mopedi podata na cesto proti prestolnici, na poti pa se njune osebne vrednote znajdejo na preizkušnji. Mladi režiser Dominik Mencej je navdih za svoj celovečerni prvenec našel v filmu Goli v sedlu, film pa je prejel nagrado občinstva in vesno za najboljšega igralca na Festivalu slovenskega filma.

V četrtek, 27. julija, ob 21. uri, bo Kino Istra pripotoval na Vaški trg v Šmarjah, kjer bo na ogled poslastica za vso družino – butanski film Lunana: jak v razredu (Pawo Choyning Dorji, Butan, 2019, 109′). Gre za prvi celovečerec v zgodovini Butana, ki je bil nominiran za oskarja, govori pa o mladem učitelju, ki z babico živi v prestolnici Butana in sanja o tem, da bi se preselil v Avstralijo ter tam zaslovel kot pevec. Toda namesto tega mora opraviti enoletno pripravništvo na šoli v Lunani, odročni himalajski vasi brez elektrike in z le 56 prebivalci. Iskanje sreče se sredi čudovite pokrajine razvije v humorno potovanje v srce tistega, kar je v življenju najpomembnejše.

Lunana: jak v razredu (Pawo Choyning Dorji, Butan, 2019, 109′)

Vstop je prost. V primeru dežja se projekcija v Kubedu preseli v dvorano Kubed, projekcija v Šmarjah pa v dvorano krajevne skupnosti Šmarje. Za projekcije v Ankaranu bomo v primeru dežja skušali poiskati nadomestne termine.

Producent programa Kino Istra – Cinema Istria je Otok, zavod za razvoj kulture in družbe. Informacijska točka Europe Direct Koper, ki soorganizira dogodek Filmski teden Evrope, je partner programa. Podpirajo ga sofinancerji Občina Ankaran, Mestna občina Koper, Slovenski filmski center, podprogram Evropske komisije Ustvarjalna Evropa MEDIA in Ministrstvo za javno upravo. Medijski partner programa Kino Istra – Cinema Istria je Radio Capris.

Deli:

Prejemajte obvestila in novice po e-pošti

Prijavite se na naše elektronske novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih!