Kino Istra

Z Medeno deželo v Sv. Anton prihaja novi potujoči Kino Istra

Poletni dnevi so se dokončno prevesili v jesen, z njo pa se s filmskega otočja selimo na istrski polotok, saj se začenjajo aktivnosti novega potujočega Kina Istra. Med prvimi postojankami bo Dvorana krajevne skupnosti v Sv. Antonu, kjer bo v četrtek, 24. septembra, ob 20. uri na sporedu ljubljenec festivalov in občinstev po vsem svetu: dokumentarni film Medena dežela (2019) makedonskih režiserjev Tamare Kotevske in Ljubomira Stefanova.

Film Medena dežela je dodobra zaznamoval letošnje filmsko poletje, saj ga je za program 16. mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema v Izoli izbrala skupina mladih programerjev v okviru filmsko vzgojnega projekta Film v gibanju (ang. Moving Cinema). Mlade je prepričala zgodba, a tudi izjemna glasba in fotografija filma.

Gre za portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta. Epska, a hkrati intimna Medena dežela, je polna nepričakovanega humorja in dramatičnih trenutkov in je tudi prvi film v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec.

Kino Istra je nov potujoči kino zavoda Otok, ki bo v prihodnjem letu z izvrstnim filmskim in drugim kulturnim programom za vse generacije redno obiskoval kraje v slovenski Istri. Aktivnosti bodo potekale v okviru evropskega projekta, ki raziskuje vlogo kinematografov kot inovativnih kulturnih središč v lokalnih skupnosti. Projektni vodja je hrvaški filmski festival Motovun, partnerji projekta pa so – poleg zavoda Otok – še Hrvaška filmska zveza, Mednarodna filmska akademija iz Bologne in britanski Live Cinema LTD. Prihodnja srečanja v Kinu Istra bodo objavljena na FB strani Kino Istra, v prihodnjih mesecih bo vzpostavljena tudi spletna stran z dogodkih na slovenski in hrvaški strani Istre.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju s Hišo kulture Sv. Anton, v razmeram prilagojenem formatu in ob upoštevanju vseh veljavnih preventivnih ukrepov in navodil. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na e-naslovu meri.viler@isolacinema.org.

Se vidimo v Kinu Istra!

Deli:

Prejemajte obvestila in novice po e-pošti

Prijavite se na naše elektronske novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih!