Kino Istra

Kino Istra v oktobru s štirimi postojankami, to soboto za otroke še delavnica festivala poklon viziji

Novi potujoči Kino Istra s polno paro začenja popotovanje po številnih malih in večjih krajih slovenske Istre. V oktobru se Sv. Antonu pridružujejo prve projekcije v Šmarjah, Gračišču in Kopru. Od sobote, 10. oktobra, se bo vsak teden na platnu zvrstil eden od vrhunskih filmov iz regije, ki je osvajal občinstva in nagrade po vsem svetu, poskrbljeno pa bo tudi za doživetje za otroke in družine. Poleg tega zanje to soboto v Izoli v sklopu festivala Poklon viziji pripravljamo delavnico zvoka v filmu.

Že to soboto, 10. oktobra, skupaj s Kinoateljejem in Italijansko samoupravno narodno skupnostjo Izola začenjamo dogajanje ob 10. uri v Manziolijevi palači v Izoli otroško delavnico Imaginarij zvoka v sklopu festivala Poklon viziji. V dveh urah bodo otroci od 6. leta dalje z mentorjem, režiserjem Matejem Okrogličem, raziskovali moč zvoka in glasbe pri razbiranju filmskih podob. Na koncu si bodo ogledali kratke mladinske filme, nastale v Kinoateljejevi produkciji. Delavnica je brezplačna, število mest je omejeno, prijave zbiramo na e-naslovu cultura.manzioli@comunitaitaliana.si.

Kino Istra začenja oktobrsko postojanko prav tako to soboto, 10. oktobra,  ob 19. uri, v Kulturnem domu v Šmarjah.  Prinaša dokumentarni film Medena dežela (2019) makedonskih režiserjev Tamare Kotevske in Ljubomira Stefanova. Epski, a hkrati intimni film je prvi v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec.

V četrtek 15. oktobra, ob 19. uri, Kino Istra pripelje v Dvorano Krajevne skupnosti v Sv. Antonu še enega udarnega ljubljenca mnogih občinstev v tujini in tudi občinstva letošnjega festivala Kino Otok. Film Corpus Christi (2019) poljskega režiserja Jana Komaseja je eksplozivna zgodba o fantu, ki se po nizu naključij in odločitev začne izdajati za duhovnika v poljskem mestecu, in je med drugim prejel nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

V petek, 23. oktobra, ob 19. uri, se prvič srečamo v Kulturnem domu v Gračišču. S filmom Zgodbe iz kostanjevih gozdov (2019) pokukamo v nadrealizem pozabljenih krajev Benečije in se poklonimo njenim ljudem. Prvenec režiserja Gregorja Božiča je na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel kar 11 nagrad Vesna.

V soboto, 24. oktobra, ob 20. uri, v Dvorano Sv. Frančiška v Koper prihaja lanski prejemnik nagrade LUX in nagrade Art kino mreže Slovenije, ki jo podeljuje Evropski parlament. Bog obstaja, ime ji je Petrunija (2019) makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske, univerzalna in nadvse aktualna zgodba o uporu proti patriarhatu in seksizmu, je posneta po resničnem dogodku iz leta 2014.

Oktobrsko popotovanje Kina Istra se konča s projekcijo za otroke in družine v četrtek, 29. oktobra, ob 10. uri, v Hiši kulture v Sv. Antonu.  Animirani film Loti in izgubljeni zmaji (Heiki Ernits in Janno Põldma, 2019) o radovedni psički Loti, ki raziskuje svet, poln zanimivih reči in nenavadnih bitij, tokrat vključuje tudi čisto majhno sestrico Rozi, profesorja, starodavne zmaje in celo njihove pesmi.

Kino Istra je nov potujoči kino zavoda Otok, ki bo v prihodnjem letu z izvrstnim filmskim in drugim kulturnim programom za vse generacije redno obiskoval kraje v slovenski Istri. Aktivnosti bodo potekale v okviru evropskega projekta, ki raziskuje vlogo kinematografov kot inovativnih kulturnih središč v lokalnih skupnosti. Projektni vodja je hrvaški filmski festival Motovun, partnerji projekta pa so – poleg zavoda Otok – še Hrvaška filmska zveza, Mednarodna filmska akademija iz Bologne in britanski Live Cinema LTD. Prihodnja srečanja v Kinu Istra bodo objavljena na FB strani Kino Istra, v prihodnjih mesecih bo vzpostavljena tudi spletna stran z dogodkih na slovenski in hrvaški strani Istre. Dogodke pripravljamo v razmeram prilagojenem formatu in ob upoštevanju vseh veljavnih preventivnih ukrepov in navodil.

Deli:

Prejemajte obvestila in novice po e-pošti

Prijavite se na naše elektronske novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih!