Kino Istra

Koyaa

Uspješnica slovenskog majstora lutkarske animacije Kolje Sakside, prikazana je na brojnim filmskim festivalima te je djeci širom svijeta izmamila osmijeh. Sedam kratkih animiranih filmova odvesti će cijelu obitelj u avanture animiranog junaka Koye koji živi na brdovitoj litici sa svojim prijateljem Gavranom. Iako udaljeni od gradske vreve, oni žive uzbudljiv život u kojem nema mjesta dosadi. Za to je zaslužan Koyaa jer se uvijek nađe usred pustolovine s predmetima iz svakodnevnog života. Čarape, šal, bilježnica ili ležaljka – Koyuu dovode u neprilike baš svakoga dana.

Smrznuti šal

Koyaa kreće u šetnju po hladnom zimskom danu. Još samo želi staviti šal, no tada u čudu zastane. Šal izmigolji kao zmija te počne izvoditi vragolije po sobi. Hoće li Koyaa uspjeti vratiti svoj šal?

Živahna kanta

Koyaa prilikom bojanja stolice uprlja i kantu za smeće. Budući da ne može ukloniti mrlju, želi je cijelu obojiti. Kanta se ne slaže i bježi, a Koyaa brzo za njom, s valjkom za slikanje u ruci. Kakva akcija!

Vesela vilica

Koyaa priprema piknik. Kada je sve spremno, želi primiti vilicu kako bi na nju nabo sočnu rajčicu, ona poleti i frca na sve strane tako da je ne može uhvatiti. Samo s maštovitom idejom Koyaa konačno uspije!

Skakutava gumica

Koyaa na papiru nacrta slatke zečeve i crtež uokviri. Kada želi pospremiti gumicu ona odskoči, trči po sobi i ne da se uhvatiti. Koyaa će trebati zaista brzo rješenje za najbržu gumicu.

Leteća bilježnica

Koyaa odluči rješavati zadatke u bilježnici, no kad je otvori, ona oživi i odleti kao leptir. Koyaa je bezuspješno lovi po zraku, dok se ne dosjeti kako kreativno riješiti problem.

Vragolasta deka

Za noć vještica Koyaa, pokriven toplom dekom, mirno spava. A usred noći nemirna ga deka otkrije. Koyaa prije nego što shvati, već zajedno s njom leti po sobi. Ovu čaroliju može riješiti samo oštroumno rješenje.

Razigrani autić

Jednog kišnog dana Koyaa posprema sobu. Pred sam kraj nehotice stane na autić i padne. Razigrani autić nikako ne želi ići na mjesto, ali snalažljivi ga Koyaa uspije smiriti.

Živio, Koyaa!, r. Marina Andree Škop

Dokumentarni film vodi na sam početak priče o Koyii, u dječji svijet autora Kolje Saksida. Otvara nam vrata u zakulisni prostor stvaranja animiranih filmova, gdje također upoznajemo i ostale članove filmske ekipe. Tada postane jasno da nije čaroban samo Koyaa, već svijet animiranog filma općenito.

Gdje i kada pogledati

19. – 28.2.2021. na https://cinesquare.net/onlinefestivals#/kinoistra

Podijeli :

Originalni naslov

Koyaa

Zemlja porijekla

Slovenija

Trajanje

35′

Godina proizvodnje

2017. – 2019.

Režija

Kolja Saksida

Uloge

Scenarij

Marko Bratuš, Kolja Saksida, Jure Karas

Fotografija

Miloš Srdić

Glazba

Miha Šajina, Borja Močnik

Montaža

Monika Drahotuski, Tomaž Gorkič, Boris Dolenc, Gorazd Krnel

Festivali i nagrade

Animateka Ljubljana, Animafest Zagreb

Primaj obavijesti i novosti na email

Prijavi se na naš newsletter i saznaj prije svih što spremamo!