Kino Istra

Koyaa

Uspešnica slovenskega mojstra lutkovne animacije Kolje Sakside, ki je bila prikazana na številnih festivalih in zaradi katere otroci po vsem svetu pokajo od smeha. Sedem kratkih animiranih filmov vso družino popelje v dogodivščine animiranega junaka Koyaa, ki s svojim prijateljem Krokarjem prebiva na gorski polici. Čeprav sta odmaknjena od vrveža, živita razburljivo življenje, v katerem ni prostora za dolgčas. Zapletata se v zabavne prigode s predmeti iz vsakdanjega življenja. Filme pospremi še dokumentarni film o nastajanju serije in junaka Koyaa.

Zmrzljivi šal

Koyaa se odpravlja na sprehod v mrzel zimski dan. S stojala hoče vzeti šal, a začuden obstoji. Šal se mu sprva izmuzne kot kača, nato pa po sobi uganja vragolije. Bo Koyii uspelo dobiti šal nazaj?

Živahna kanta

Koyaa ob barvanju stola zamaže še kanto za smeti. Ker ne more odstraniti madeža, bi rad pobarval kar celo. Kanta se ne strinja in zbeži, Koyaa pa hitro za njo, s slikarskim valjčkom v roki. Kakšna akcija!

Vesele vilice

Koyaa si pripravlja piknik. Ko je vse nared in želi prijeti vilice, da bi nanje nabodel sočen paradižnik, te poletijo in švigajo naokoli, da jih ni moč ujeti. Le z domiselno idejo lahko Koyii naposled uspe!

Poskočna radirka

Koyaa na papir nariše prikupne zajčke in risbo uokviri. Ko želi pospraviti radirko, ta odskoči, dirja po sobi in se ne pusti ujeti. Koyaa bo potreboval zares hitro rešitev za najhitrejšo radirko.

Leteči zvezek

Koyaa sede na stol, da bi pisal v delovni zvezek. Ko ga odpre, zvezek oživi in poleti kot metulj. Koyaa steče za njim, a ga ne more ujeti. Le ustvarjalna ideja mu lahko pomaga, da spet pride do zvezka!

Presneta odeja

Na noč čarovnic Koyaa, pokrit s toplo odejo, mirno spi. A sredi noči nemirna odeja odkrije Koyoo in še predno se dobro zave, skupaj z njo leti po prostoru. To čarovnijo lahko reši le bistroumna rešitev.

Razigrani avtomobilček

Na deževen dan se Koyaa loti pospravljanja. Skoraj konča, ko nehote stopi na avtomobilček in pade. Razigrani avtomobilček nikakor ne želi na svoje mesto, a iznajdljivi Koyaa ga le uspe umiriti.

https://www.youtube.com/watch?v=JBhcy23yNKU

Živjo, Koyaa!  – dokumentarni film o zakulisju ustvarjanja (Marina Andree Škop, Slovenija, Hrvaška, 2017)

Dokumentarni film nas popelje daleč nazaj, na sam začetek zgodbe o Koyii, v otroški svet avtorja Kolje Sakside. Odprejo se nam vrata v zakulisje nastajanja animiranih filmov, kjer spoznamo tudi ostale člane filmske ekipe. Takrat postane jasno, da ni čaroben samo Koyaa, temveč svet animiranega filma nasploh.

Kje in kako gledati

DELI:

Izvirni naslov

Država izvora

Trajanje

35′

Leto produkcije

Režija

Kolja Saksida

Glavne vloge

Scenarij

Marko Bratuš, Kolja Saksida, Jure Karas

Fotografija

Miloš Srdić

Glasba

Montaža

Monika Drahotuski, Tomaž Gorkič, Boris Dolenc, Gorazd Krnel

Festivali in nagrade

Prejemajte obvestila
in novice po e-pošti

Prijavite se na naše elektronske novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih