Kino Istra

Morena

Šestnajstletna Julija živi z gospodovalnim očetom in materjo na odmaknjenem hrvaškem otoku. Dneve preživlja med potapljanjem, lovom na morene ter opazovanjem turistov, ki se zabavajo v bližnjem zalivu. Napetost med hčerko in očetom začne naraščati, ko na otok prispe star družinski prijatelj Javier. Medtem ko skuša oče z njim skleniti velik posel, svetovljanski in karizmatični tujec v Juliji prebudi slo po svobodi. Film mlade hrvaške režiserke, pod katerega se kot direktorica fotografije podpisuje Hélène Louvart (Nikoli redko včasih vedno, Srečen kot Lazzaro), kot izvršni producent pa Martin Scorsese, je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu.

Film je za letošnji program Kina Istra izbrala skupina dvajsetih srednješolcev iz Kopra, Izole in Pirana, ki so se v sklopu mednarodnega projekta Film v gibanju (Moving Cinema) in v sodelovanju z Avditorijem Portorož tedensko srečevali v Art kinu Odeon. Mladi programerji bodo pripravili tudi kratek uvod v koprsko projekcijo filma, za programsko knjižico pa so zapisali:

Svojeglava najstnica se pred kuliso Dalmacije poskuša upreti patriarhalni nadvladi in v globinah morja najti svobodo. Družinsko dinamiko dodatno razburkata obisk iz tujine in pohlep po velikem turističnem poslu. Prvenec hrvaške režiserke, nagrajen s cansko zlato kamero, poskrbi za atraktivno in napeto doživetje.

Zgodba o odraščanju in iskanju prave identitete mlade Julije se odvija na Kornatih, pred spektakularno kuliso Dalmacije. Skozi zgodbo spoznamo Julijo kot drzno in bistro dekle, ki se upira očetovemu tiranskemu vedenju, poleg tega pa se krha tudi njen odnos z materjo. Film prikaže klasično problematiko patriarhalne družine in slabe odnose, ki rodijo željo po drugačnem življenju in svobodi. Ta se le še okrepi ob obisku očetovega prijatelja, ki je prišel skleniti obetaven posel. Takrat si šestnajstletnica tudi sama zaželi razkošnega in avanturističnega življenja. Neposredno prikazani medsebojni odnosi, na katerih film temelji, so prepričljivi in nikakor ne delujejo prisiljeno, z njimi se najstniki hitro poistovetimo. Film nam pokaže različne načine življenja, ki jih lahko prepoznamo tudi v vsakdanu.

Med filmom moramo biti pozorni na odlično fotografijo, ki jo je nagradil tudi filmski festival v Cannesu.

To je film, vreden ogleda.

Si ga boste ogledali?

Kje in kako gledati

28. 7. 2022, ob 21:00, Vrt Pokrajinskega Muzeja Koper

DELI:

Izvirni naslov

Murina

Država izvora

Hrvaška, Brazilija, Slovenija, ZDA

Trajanje

96

Leto produkcije

2021

Režija

Antoneta Alamat Kusijanović,

Glavne vloge

Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić, Cliff Curtis

Scenarij

Antoneta Alamat Kusijanović, Frank Graziano

Fotografija

Hélène Louvart

Glasba

Evgueni Galperine, Sacha Galperine

Montaža

Vladimir Gojun,

Festivali in nagrade

Cannes – nagrada zlata kamera za najboljši prvenec

Prejemajte obvestila
in novice po e-pošti

Prijavite se na naše elektronske novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih