Kino Istra

Orkester

Film spremlja rudarski pihalni orkester iz Zagorja ob Savi, ki se napoti na gostovanje v pobrateno mesto v Avstriji, kjer ima napovedan figuralni paradni nastop pihalnih godb. Zgodbo spremljamo s petih perspektiv – z vidika dveh voznikov avtobusa, z vidika najstnikov, z vidika žena, ki so ostale doma in uživajo v svobodi, z vidika nezaupljivih avstrijskih gostiteljev in na koncu, ko se pojavi zadnji izziv na poti domov, z vidika celotnega orkestra. Filmična raziskava skupinske dinamike je globok pogled v nianse raznolikih osebnosti in poklon izletom v neznano, na katerih pozabimo na skrbi vsakdanjika. Ali kot pravi slogan filma: kar se zgodi na turneji, ostane na turneji!

Režiser Matevž Luzar je na mednarodnem filmskem festivalu Cinedays v Skopju prejel srebrno zvezdo za najboljšega režiserja. Film je doživel svetovno premiero na filmskem festivalu v Cottbusu.

»Orkester sem leta spremljal na turnejah, saj je bila del njega tudi moja širša družina, in vedno me je navduševalo, kako se je vsem posrečilo pozabiti na skrbi in se preprosto zabavati. Vse, kar se zgodi na turneji, ostane skrivnost in o tem nihče več ne govori. Z različnimi liki in s pravim orkestrom sem želel prikazati te kratke, lahkotne in zabavne trenutke ter razumeti, kakšen vpliv so imeli na življenja članov orkestra. Zanimala sta me tudi raziskovanje skupinske dinamike znotraj orkestra in razmislek o kulturnih razlikah med Slovenijo in Avstrijo.« Matevž Luzar

Kje in kako gledati

DELI:

Izvirni naslov

Orkester

Država izvora

Slovenija

Trajanje

111

Leto produkcije

2021

Režija

Matevž Luzar

Glavne vloge

Gregor Zorc, Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav

Scenarij

Matevž Luzar

Fotografija

Simon Tanšek

Glasba

Julij Zornik

Montaža

Jelena Maksimović

Festivali in nagrade

Prejemajte obvestila
in novice po e-pošti

Prijavite se na naše elektronske novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih