Kino Istra

Kino Istra v juniju vabi na šest filmskih srečanj v živo

28 MAJ KINO ISTRA V JUNIJU VABI NA ŠEST FILMSKIH SREČANJ V ŽIVO

V torek, 1. junija, se na pot končno spet odpravlja potujoči Kino Istra. Po zimovanju na spletu zaradi ukrepov za zamejitev epidemije bo prvi spomladanski dogodek v živo potekal v Domu krajanov v Šmarjah. Ob 20. uri bo na ogled črna komedija z naslovom Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske, prejemnica nagrade LUX, ki jo podeljuje Evropski parlament, in nagrade Art kino mreže Slovenije.

Potujoči Kino Istra od prvega junijskega dne dalje s polno paro nadaljuje popotovanje po številnih malih in večjih krajih Istre. V juniju se bo tako zvrstilo šest projekcij vrhunskih filmov za najmlajše in odraslo občinstvo na petih različnih postojankah: 1. junija v Domu krajanov v Šmarjah, 12. junija v Kulturnem domu v Gračišču (dan prej bo v Gračišču potekala tudi filmska delavnica za otroke), 17. junija na dvorišču Hiše kulture v Sv. Antonu, 18. junija v Dvorani Hermana Pečariča na Škofijah in 29. junija na prostem pri spomeniku v Marezigah.

torek, 1. junija, ob 20. uri bo v Domu krajanov v Šmarjah projekcija filma makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske Bog obstaja, ime ji je Petrunija (2019). Črna komedija, ki je prejela številna mednarodna priznanja, predstavlja univerzalno in nadvse aktualno zgodbo o uporu proti patriarhatu in seksizmu, posneta po resničnem dogodku. Film je bil prikazan tako na festivalu v Motovunu kot na Kino Otoku v Izoli.

petek, 11. junija, in v soboto, 12. junija, bo Kino Istra prvič obiskal Kulturni dom v Gračišču. V petek, 11. junija, bo ob 17. uri potekala filmska delavnica za otroke 5+ z naslovom Zgodboris. Otroci bodo spoznavali, kako nastane risanka ter s svinčniki in barvicami narisali vsak svoj zgodboris – filmsko zgodbo v stripu. Za inspiracijo si bodo ogledali tudi kratko risanko. Delavnico pripravljata David Krančan in Petra Gosenca iz Društva GUMB.

V soboto, 12. junija, si bodo v Kulturnem domu v Gračišču najmlajši ob 10. uri ogledali norveški lutkovni muzikal Zverinice iz gozda Hokipoki (Rasmus A. Sivertsen, 2017, 4+), ki nas nostalgično spomni na Zverinice iz Rezije. Zvečer, ob 20. uri, bo na ogled film Zgodbe iz kostanjevih gozdov (2019). Film nam razkriva nadrealizem pozabljenih krajev Benečije in se pokloni njenim ljudem. Celovečerni prvenec režiserja Gregorja Božiča je na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel kar 11 nagrad vesna.

četrtek, 17. junija, ob 21. uri, bo na dvorišču Hiše kulture v Sv. Antonu projekcija navdihujočega dokumentarca Jadralke (2018) britanskega režiserja Alexa Holmesa. Film prikazuje zgodbo o ženskah v moškem svetu športa, o pogumu in prijateljstvu, o Tracy Edwards, ki se je z izključno žensko posadko podala na najbolj ekstremno regato sveta.

petek, 18. junija, ob 19. uri, bo v Dvorani Hermana Pečariča na Škofijah v sodelovanju s projektom Istralekt na ogled dokumentarno-igrani film Je lektrika ubila štrige (2016). Film gledalca popelje v domišljijski svet manj znane, skrivnostne Istre, med nadnaravna bitja, kot so štrige, štrigoni, more, štrolige, kresniki, vile in volkodlaki.  Pripovedovalci z vseh koncev polotoka v pisanih domačih jezikih in narečjih pripovedujejo starodavne zgodbe iz svojih krajev in živo popisujejo prigode, ki so jih doživeli njihovi bližnji, nekateri pa celo dogodke iz prve roke.

Filmski junij bomo zaključili s projekcijo pod zvezdami, ki bo v torek, 29. junija, ob 21. urina prostem pri spomeniku v Marezigah. Ob kozarcu vina si bomo ogledali brezčasno delo velikana italijanske kinematografije Federica Fellinija Rim (1972). Film je režiserjev poklon mestu, ki ga je sam poimenoval »najčudovitejša filmska kulisa na svetu«, v njem se prepletajo režiserjevi intimni spomini iz otroštva in odraščanja s prizori iz sodobnosti Rima v sedemdesetih letih 20. stoletja.

Vse projekcije bodo potekale v razmeram prilagojenem formatu in ob upoštevanju vseh veljavnih preventivnih ukrepov in navodil. Trenutno je pogoj za udeležbo negativni rezultat testa HAG/PCR, ki ni starejši od 48 ur, potrdilo o prebolelosti, pri čemer od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, velja tudi dokazilo o pozitivnem PCR testu, ki ni mlajši od deset dni in starejši od šest mesecev, ali dokazilo cepljenosti. V primeru slabega vremena bodo prireditve na prostem izvedene v dvoranah krajevnih skupnosti. Število mest je omejeno, rezervacije in vprašanja sprejemamo na e-naslovu meri.viler@isolacinema.orgNajbolj sveže informacije o napovedanih dogodkih objavljamo na FB strani in spletni strani Kino Istra.

Kino Istra je potujoči kino zavoda Otok, ki z izvrstnim filmskim in drugim kulturnim programom obiskuje kraje v slovenski Istri. Aktivnosti potekajo v okviru evropskega projekta, ki raziskuje vlogo kinematografov kot inovativnih kulturnih središč v lokalnih skupnosti. Projektni vodja je hrvaški filmski festival Motovun, partnerji projekta pa so – poleg zavoda Otok – še Hrvaška filmska zveza, Mednarodna filmska akademija iz Bologne in britanski Live Cinema LTD. Projekt je namenjen tako prebujanju ljubezni do filmske umetnosti pri šolarjih, ki odraščajo v krajih brez možnosti obiska kina, kot tudi odraslim prebivalcem lokalnih skupnosti. Sofinancirata ga Evropska komisija in Ministrstvo za javno upravo RS.

Deli:

Prejemajte obvestila in novice po e-pošti

Prijavite se na naše elektronske novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih!